NEWSLETTER / Nr. 25 Martie 2008

 

Fotopedia


   
 

Cover Story

 
Cum sa-ti construiesti portofoliul foto

Cum sa-ti construiesti portofoliul foto

Suntem siguri ca pentru orice fotograf nu exista o bucurie mai mare decat sa fie recunoscut pentru ceea ce ii place sa faca. O parte din aceasta recunoastere vine si din tacticile de autopromovare pe care le folosesti. Iar una dintre metodele care te fac sa fii apreciat este crearea unui portofoliu fotografic de neegalat.

Pasul 1: Alegerea temei

E posibil sa ai deja fotografii pentru un portofoliu tematic sau poate ca abia acum iti faci planul pentru a le obtine. In oricare dintre cazuri, portofoliul tau, la fel ca o carte bine scrisa, trebuie sa aiba o tema care sa il faca sa fie coerent. Tema poate fi conceptuala sau poate fi tehnica. De exemplu: curajul, iubirea, viata urbana, viata rurala etc. In mod alternativ poti crea o tema bazata pe tehnica fotografica utilizata. Astfel, poti obtine un portofoliu care expune cele mai buna lucrari wide angle pe care le-ai facut vreodata sau unul care este focusat pe cele mai bune fotografii alb-negru ale tale. Tema pe care o alegi pentru portofoliu poate fi limitata doar de propria imaginatie. Asa ca alege neaparat ceva care te reprezinta si inseamna ceva pentru tine.

Pasul 2: Alegerea fotografiilor

Chiar daca aceasta etapa poate sa-ti consume cea mai mare parte din timp, prin natura portofoliului insusi, numai cele mai bune lucrari trebuie sa aiba loc in el. Daca nu ai prea multe fotografii cu care sa te mandresti atunci trebuie sa mai aloci timp pentru a obtine rezultatele dorite. Portofoliul trebuie sa fie lucrul de care esti cel mai multumit si nu ceva ce reusesti sa aduni din nerabdare si graba.

Portofoliul trebuie sa fie usor de parcurs pentru cititor iar deseori fotografii umplu pagini intregi care vor fi sarite cu siguranta doar pentru a ajunge mai repede la sfarsit. Oamenii in general isi pierd repede atentia, nu este in niciun caz ceva personal, iar daca portofoliul tau este mai scurt ei vor avea tendinta sa incetineasca parcurgerea lui si sa acorde mai mult timp fiecarei fotografii.

Doar pentru ca se pot tipari albume cu 500 de imagini nu inseamna ca trebui sa incerci sa umpli atata spatiu. Restrange-ti portofoliul la 20-50 de fotografii. Desi nu exista o limita prestabilita, se pare ca acesta este intervalul pe care majoritatea audientelor il prefera.

Pasul 3: Arata-ti lucrarile

Acum ca ai reusit sa-ti pui laolalta portofoliul, e timpul sa il si arati lumii. Tine-l intr-un loc public din asa, arata-l prietenilor si familiei si pastreaza si o varianta online pe care sa o poti arata galeriilor si expozitiilor daca vrei sa vinzi ceva din setul de fotografii.

Terminarea portofoliului este un sentiment aparte. Este intr-adevar o lupta interioara pentru alegerea fotografiilor perfecte pentru ca ele te reprezinta atat pe tine cat si valorile pe care le ai ca fotograf. Prea multi fotografi isi petrec toata ziua cu camera foto in mana si nu reusesc sa isi prezinte cum trebuie munca. Nu-ti lasa fotografiile sa stea degeaba in cutii prin dulap sau pe dvd-uri uitate in raft. Alegele pe cele mai bune si scoate-le in lume!


ARHIVA

ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER

Daca acest newsletter ti-a fost trimis de un prieten si vrei sa te abonezi, urmeaza acest link.

TRIMITE UNUI PRIETEN

Click aici pentru a trimite acest newsletter prietenilor interesati.


Kinecto Permission Marketing Creat de Kinecto